Kdo je Samotoulek?

Druh : Samotoulek Nevšední
Třída : Špičatouší, krátkonosí

Typický Samotoulek se vyznačuje především zvídavostí.
Tito tvorové touží neustále něco objevovat a jejich smyslem je nejen toulání se po okolí a prolézání těch nejodlehlejších míst, ale inverzně totéž dělají i v hlubinách své mysli. Občas se stane, že se ponoří do svých myšlenek natolik, že přestávají vnímat okolní svět a vše z venčí pro ně utichá. Uvnitř si budují strukturálně propracovanou smyšlenou „realitu“.
Vnější pozorovatel může toto „obrácení se do sebe“ na Samotoulkovi poznat především z toho, že čím hlouběji je tvor ve svých myšlenkách, tím se zvětšuje spletitá hmota, jeho tzv. „Osobní vesmír“, který se mu táhne mezi ušima a může narůst do kolosálních rozměrů. Pokud se tak stane, ani nejhlasitější siréna Samotoulka ze zamyšlení nevytrhne.
Jednoduše v tu chvíli není přítomen.
Dalším poznávacím znakem je rozlišný druh svítilny, kterou si každý z nich vždy nese s sebou. Nejčastěji je to klasická stolní lampa, baterka, lucerna, zapálená svíčka či louče, ovšem byly zaznamenány i případy Samotoulků svítící si kupříkladu vánočním řetězem, dálkovým světlem auta či dokonce stroboskopem!
Jak již bylo řečeno, jsou to objevitelé, pátrači, cestovatelé a jejich zvědavost nezná mezí. Na vše je třeba si pořádně posvítit. Na všechny otázky chtějí odpovědi a jejich nalézání je ta nejsilnější dopaminová injekce. Na základě všech získaných informací si nadále staví skrytý svět, a jen málokomu dají přístup, spíše ho reflektují do drobností, vodítek, příběhů, ale jeho celé odhalení by mohlo způsobit zhroucení pečlivě vystavěné podpůrné sítě. Proto Samotoulkům od malička nikdo, kdo nepatří do tohoto druhu, příliš nerozumí.

Posledním prvkem je věčný boj s ukotveností. Na jedné noze vždy vláčí težké závaží ve tvaru koule přichycené ke špičce chodidla. To je jediná hranice mezi jejich světem a realitou, jediná kotva, která je drží alespoň trochu na zemi, aby se tam mohli vždy z hlubin své mysli zas navrátit.
Přesto, že ve své hlavě tráví nejvíce času, uvědomují si, že žijí jinde a musí se tomu do jisté míry přizpůsobit.
V minulosti už se pár z nich od jistící koule nešťastnou náhodou odtrhlo a bohužel už není v žádných pramenech zaznamenáno, jak tyto konkrétní případy dopadly.
Jak již název sám napovídá, jedná se převážně o samotáře. Nesdružují se ve skupinách, a stádové chování je jim zcela cizí. Dělají rádi věci sami a po svém.
To ovšem neznamená, že by byli nespolečenští nebo snad sociálně neschopní.
Není to pravidlem u všech, ale někteří Samotoulci naopak umí ve společnosti zcela bravurně vystupovat a získat si veškeré publikum na svou stanu. Stojí je to ovšem velké množství vlastní energie a proto se následně potřebují opět stáhnout do samoty a do „vlastního světa“, aby znovu dobili baterky. Ačkoliv jim sociální kontakt s ostatními tvory nevadí, většinu času své existence ho nevyžadují, nevyhledávají, okázaleji řečeno nechtějí. A přesto, že tomu může tato informace nasvědčovat, Samotoulci se rozhodně o samotě necítí „osaměle“.

Pokud navážou či udržují přátelské vztahy, nebo vztahy obecně, jsou pro ně unikátní. Není jich moc, naopak, čím méně, tím lépe, ovšem těchto vztahů si nesmírně cení. A jestli Samotoulka zrovna nepotkáte někde na cestách nebo zahloubaného ve svém vesmíru, občas na ně lze narazit ve společnosti Kafsajů, kam si chodí po dlouhých cestách odpočinout k hrnku kávy.
Dokonce se spekuluje o tom, že Kafsajové a Samotoulci jsou druhově příbuzní, ovšem tato domněnka doposud nebyla vědecky dokázaná.
Jisté je ovšem to, že si s Kafsaji velmi dobře rozumí a ze všech tvorů jejich přítomnost vyhledávají nejčastěji.
Stručně vzato takový Samotoulek sice může být všeobecnou společností poněkud nepochopený, podivínský či dokonce asociální, avšak je to především proto, že jeho vnímání světa je zcela odlišné od majoritní většiny tvorů.
Těžko se hledá jemu podobný myšlenkový vzorec, nejblíže jsou mu pravděpodobně Snílkoplaši ze skupiny Zahloubanců, ovšem i ti se v mnoha bodech liší.
Zůstávájí proto i nadále do jisté míry záhadou, kterou je třeba respektovat.

Previous
Previous

Vl(Očkopád) Mrazivý