KAFSAJOVÉ

Úvodem si dovolím možná až odvážné tvrzení, že není mnoho z Vás, co by se minimálně jednou nesetkalo s pocitem prvního doušku kávy krátce po probuzení. Espresso, batch brew, mocha, french press, americano, nebo snad kapučínko? Flat white, laté (a tři kostky cukru)? Pro tvrdší jedince turek či Irská káva? Je v zásadě jedno, v jaké formě Váš první doušek proběhl, záleží na jediném.

Instantní reakce na střet s kofeinem.

Chuťové pohárky zvesela propletou prsty s čichovými vjemy, ostatním smyslovým senzorům naskočí špičatá husí kůže a postaví ospalé čnělky do pozoru. Jedno po druhém se vypínají rudě křičící tlačítka nouzového režimu a celým organismem proběhne prudký záchvěv. Serotonin zaplaví každé jedno nocí vyprahlé koryto, dopamin zatahá za divadelní nitky přišité ke koutkům úst, cloumaje jimi vzhůru a adrenalin zaváže tkaničky běžeckých bot, nedočkavě vyčkávaje na startu. Tekuté pohlazení, které probouzí v lidech tu nejtěžší formu závislosti, až se každodenní doušek kávy stane rituálem, bez kterého není radno na jedince promlouvat.

Pokud jste kávě propadli, dáváte si záležet, abyste tento pocit nevynechali jediné ráno, den co den, 365 dní v roce. A teď si představte, že existuje tvor, který ho zažívá každým okamžikem, opakovaně na kolovrátku, sekundu po sekundě. Jakmile skončí jeden cyklus a vjemové čnělky začnou uvadat, probudí je další kofeinový impulz. Tomuto věčně euforickému tvorovi se všeobecně přezdívá Kafsájek, odborně Kafsaj Nosodlouhý, řád určen dle druhu kávovníku.

Narazit na něj není v dnešní době nijak neobvyklé. Povětšinou se poflakuje v kapkách páry z kávovaru, v glazuře porcelánových podšálků, pod beankou hipsterských štamgastů, za kádinkou V60tky, v čerstvě upraženém zrníčku, či v oblacích mléčné pěny, která teprve po vyprchání odhalí svého příživníka. V případě zkušeného baristy ho tu a tam nevědomky zaměníme za laté art. Srdce, labuť, picasso, pudl, rozetka nebo Kafsaj, co na tom záleží! Jisté je, že není kavárny, kde by se minimálně jeden neusadil a nejmenoval se samozvaným pánem zdejšího království.

Odkud se tito kavárenští tvorové vlastně poděli?



Vůbec původní a nejstarší Kafsajové pochází z jednoho z mnoha Vetkaných světů. Stačilo jim pouze jediné prolnutí, nepatrný závan čerstvě upražené kávy a zvědavý Kafsaj přeskočil do struktury našeho světa, aby prozkoumal odkud ta líbezná vůně pochází. Jak už víte, standardně se tvorové z Vetkaných světů drží na jejich hranicích pouze v místě prolnutí a málokdy ho opouští, ale tento druh je svým chováním velice raritní. Jakmile jedinec objevil neodolatelný nápoj, propadl jeho účinkům natolik, že se vrátil do svého světa jen proto, aby vyburcoval své druhy a společně s nimi se rozutekl do všech koutů. Obsadili každou kávovníkovou plantáž, a společně se zrny se nechali rozvézt do každé z pražíren a kaváren široko daleko. Tam založili další kolonie a vytvořili tak síť kavárenských povalečů. Vsadím se, že v dnešní době už sedí i Vám doma na pákovém kávovaru pár spokojených Kafsajů, co Vám pravidelně ukrádají ze sáčků výběrovky.

Na základě toho se spekuluje o tom, že mladší generace Kafsajů (ta, co už vyrostla za hranicí vlastního světa tady u nás) se rodí přímo z kávové třešně. Tam, za normálních okolností, po sběru nalezneme téměř vždy dvě zrnka kávy, ovšem výjimečně dojde k defektu a vznikne pouze jedno. Takové kávě se přezdívá perlová a svým tvarem perlu opravdu připomíná. A právě z této perly se ještě před jejím upražením vylíhne Kafsájek a vydá se do světa vybrat si kavárenský kout, kde by se usadil a spokojeně začal žít po boku svých druhů.

Jak je vidno, tento druh je vysoce adaptabilní.

Stejně, jako máme spoustu druhů kávy ze všech koutů světa a jejich rozlišné přípravy, ani Kafsajové nemají jednotnou povahu, podobu a kulturu. Společné prvky - jako například dlouhý nos evolucí vytvarovaný k sání, nebo špičaté uši střihající do všech světových stran naladěné na specifickou zvukovou frekvenci kávového mlýnku. To jsou jejich hlavní poznávací znaky a zbytek vizuálu se už odvíjí od obývaného místa. Mezi nejčastější druhy pochopitelně patří ti, kteří se narodili z třešně kávovníku arabika a robusta. Méně běžní jsou potom odrůdy liberica a excelsa (v ilustraci jsem se pokusila zachytit všechny čtyři druhy a jejich nejběžnější vizuál).

A když se ještě na okamžik vrátíme do interiérů kaváren, jejich specifické atmosféry, do zdí protkané pohodou a intenzivní vůně kávy, která z vás vyžene všechen stres, není vůbec k podivu, že se tento tvor rozhodl kolonizovat právě je. Každá kavárna je v podstatě takový svět ve světě a pro každého kavárníka je více než vhodné vpustit si pár Kafsájků přes práh.

Ano, udělají vám hloubkovou inventuru ve spižírně, rozhodí párkrát kávovar nebo upijí z kafe určeného zákazníkovi… Ovšem stanou se také věrnými parťáky a rádci každého baristy, dohlédnou na kvalitu kávových zrn, správnou upraženost, kyselost, sladkost i hořkost… Jsou to přísní kontroloři kvality a pokud je ve své kavárně máte, můžete si být jisti, že patří mezi ty nejlepší!

Tito kavárenští skřítci jí dodají kouzlo, a setkáte-li se ve vaší oblíbené kavárně s Kafsájkem, je vše tak jak má být!



Previous
Previous

Umělecko-vědecká rezidence ARTIC CIRCLE, aneb jejda mířím do Arktidy

Next
Next

Nesmysl Všem(o/lžný)